burun akıntısı nasıl geçer



7 Adımda Burun Akıntısına Çözüm
Boğazda akıntı hissi, boğazın sürekli temizlenmesi ve çok sık yutkunma ihtiyacına neden olan burun akıntısı toplumda sık görülen rahatsızlıklar arasındadır . Postnazal akıntı, esas olarak burnun yapısal sorunları, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik hastalıklar nedeniyle oluşur. Şişli Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenol Çomoğlu, postnazal damlama ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Postnazal akıntı, boğazda mukus birikmesi veya mukusun burundan yutağa yani boğaza aktığı hissidir. Normalde burnun içi ve sinüsler “mukoza” adı verilen bir doku ile kaplıdır. Mukozadaki küçük salgı hücreleri günde toplam 1-2 litre ince “mukus” üretir. Mukozanın tüylü hücreleri ise bu ince mukusu ritmik olarak belli bir yönde burun bölgesine doğru iter. Bu mukus yutulduğunda yutulur ve bu durum fark edilmez. Bu mukus üretimi ve hareketi sistemine “mukosiliyer temizleme” denir. Sinüsleri ve solunan havayı nemlendirme ve temizleme, solunan havayı filtreleme, yabancı cisimleri tutma ve enfeksiyonları önleme gibi birçok işlevi yerine getirir.

Burun akıntısının birçok nedeni vardır.

Mukus üretiminde anormal bir artışa neden olan herhangi bir neden veya koşulda “mukosiliyer temizleme” mekanizması düzgün çalışmıyorsa, burun akıntısı meydana gelebilir.

Burun akıntısına neden olan durumlardan bazıları;

Burnun yapısal sorunları
Soğuk algınlığı veya grip (üst solunum yolu virüsü)
alerjik rinit (saman nezlesi)
Sıcak veya baharatlı yiyecekler
Gebelik
İlaçlar (genellikle doğum kontrol hapları veya yüksek tansiyon ilaçları)
Süt alerjisi gibi bazı gıda alerjileri
Sigara içmek
Endüstriyel kirleticiler
egzoz dumanı
ihtiyarlık
Vazomotor rinit (genelde yaşlılıkta görülen burun akıntısı üretiminin düzenlenmesinde bozukluk)
gastroözofageal reflü
Diğer yutma bozuklukları
Geniz akıntısı tedavisi
Geniz akıntısı tedavisi
Postnazal damlama belirtileri değişir

Postnazal damlama belirtileri Hastadan hastaya farklı yoğunluk ve çeşitlilikte görülebilir. Ayrıca sadece akıntı hissi olan hastaların çoğunda bu semptomların olmadığı veya bu semptomların birçok farklı hastalığın ortak bir semptomu olabileceği de unutulmamalıdır. En sık görülen semptomlar;

Boğaz akıntısı, tahriş ve ağrı
Çok sık yutkunma ihtiyacı
Boğazın sürekli temizlenmesi
kaba ses
Boğazda yumru hissi
Öksürük (genellikle iki aydan fazla sürer)
Postnazal akıntının tedavisi nedene göre belirlenir

Postnazal damlama tedavisi nedene yönelik yapılır. Bakteriyel sinüzit uygun antibiyotikler, burun yıkama ve spreylerle tedavi edilir. Kronik sinüzitte sinüslerin endoskopik cerrahi ile temizlenmesi çoğu zaman tedavinin bir parçasıdır. Alerji söz konusu olduğunda alerjenlerden uzak durmak, topikal steroid spreyler ve yeni nesil antihistaminikler tedavi seçenekleri arasındadır. Postnazal akıntının nedeni gastroözofageal reflü ise yüksek yastık kullanılması, yatmadan önce yemek yenmemesi, kahve ve alkol tüketiminin azaltılması ve bazen de antasitler veya mide koruyucular gibi ilaçların kullanılması önerilir.

Septal deviasyon, konka büyümesi, polip, septal perforasyon gibi burnun yapısal bir probleminden kaynaklanıyorsa cerrahi olarak tedavi edilebilir. Postnazal akıntının altta yatan nedeninin tespit edilmemesi nadir değildir ve bu genellikle daha büyük yaş grubundaki durumdur. Bu durumlarda herhangi bir engel yoksa hastaların sıvı alımını artırmaları (günde sekiz bardak su), mukusu inceltmek için ilaç kullanmaları ve burunlarını yıkamaları önerilir.

Burun akıntısına karşı bu önlemleri alın

Evinizdeki veya ofisinizdeki nemi artırmak için bir nemlendirici veya soğuk sis buharlaştırıcı kullanın.
Sıvı alımınızı artırın. Bu, hava yollarını nemlendirir ve mukusu inceltir.
Kahve tüketimi ve alkol alımı gibi dehidrasyon alışkanlıklarınızı azaltın.
Uzun süre soğuk ve kuru havaya maruz bırakmayın.
Aktif veya pasif içici olmayın.
Sabah evden çıkmadan önce ve gece yatmadan önce günde en az iki kez deniz suyu spreyi ile burnunuzu temizleyin.
Bilinen bir alerjiniz varsa alerjenlerden uzak durun ve uygun burun akıntısı ingilizce alerji tedavisi için doktorunuza danışın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *